Tijekom posljednjih trideset godina, kape šilterice su postale najpopularnije među kapama, razvijajući se od sportske opreme pa do univerzalno prihvaćenog dijela naše uobičajene odjevne kombinacije. To je usvojeno u gotovo svakom društvenom sloju na Zemlji – od malih beba, tinejdžera, odraslih osoba, slavnih osoba pa do umirovljenika. Svatko tko nosi šiltericu izjašnjava svoj modni izričaj, svoju osobnost, sportski i hip-hop stil ili jednostavno želi zaštititi svoje oči od sunca, za što su one na početku i služile. Kape šilterice nosimo prema naprijed, natrag ili bočno, pod različitim kutovima.

One su jednostavne, ali i domišljate – jeftine, praktične, moderne i udobne. Kape šilterice možda su nastale kao dio sportske uniforme, no tijekom godina njihov se stil pretvorio u najpopularniji stil kapa u svijetu. Danas postoje brojne boje, oblici i stilovi na raspolaganju te svaka osoba može pronaći šiltericu po svom ukusu! Činjenica da kapu šiltericu danas možete vidjeti na glavama milijuna ljudi širom svijeta, dokazuje kako su one danas dostupne apsolutno svima.

Kultne kape šilterice – povijest

Kape šilterice su američka ikona, odnosno to je jedini stil kape koji je nastao u Americi. One su osmišljene kao dio bejzbol opreme, kako bi igrači nesmetano mogli igrati bejzbol na suncu. Njihova popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama dobila je poticaj u doba Babe Rutha, profesionalnog bejzbol igrača, kada su bejzbol obožavatelji nosili šilterice kao oznake identifikacije sa svojim omiljenim timom.

Ovaj jednostavan i funkcionalan stil savršeno se uklapao u zemlju koja je slavila demokraciju, anti-elitizam i slično. Bejzbol je tada bio velika strast brojnim Amerikancima, kao što je i danas, te je bio jedini sport koji je imao kapu kao službeni dio sportske uniforme. Kape šilterice mogle su biti kreirane s logom i bojama košarkaškog, nogometnog ili hokejaškog tima, no one su jedino u bejzbolu imale veliko značenje i važnost.

U kasnim 1980-im i ranim 1990-im godinama, kape šilterice su postale modni predmet, pogotovo nakon što su ih počeli nositi razni hip-hop glazbeni umjetnici. Poput Coca-Cole i Mc Donaldsa, bejzbol šilterica postala je simbol Amerike. Tako su oni koji su se htjeli identificirati s američkom popularnom kulturom počeli nositi šilterice kao neizostavan modni detalj. Danas bi teško mogli pronaći Amerikanca koji nema barem jednu kapu šiltericu u svom ormaru, ladici ili u prtljažniku automobila.

Nakon digitalne eksplozije i velikog napretka tehnologije, kapa šilterica još je uvijek ostala popularna, odnosno – proširila se na cijeli svijet. Šilterice danas često dolaze uz različite poruke na njenoj “kruni”, kojima njen nosilac svijetu poručuje koju marku voli nositi, u kojoj tvrtki radi, svoje političke stavove, omiljene aktivnosti, omiljene glazbene grupe, filmove ili crtane likove, a korijeni svega toga proizlaze, naravno, od natpisa omiljenih bejzbol momčadi.

Osim što su se kape šilterice u početku koristile za sportske aktivnosti, njih su kasnije počele koristiti i vojske te policije iz različitih država. U SAD-u, primjerice, vojska je nosila šilterice kao dio njihove uniforme, a svaka šilterica je imala svoj logotip sa određenim značenjem, bilo da je riječ o tekstovima naredbi ili o oznakama pripadnosti. Policija je šilterice nosila najviše zbog praktičnosti i zaštite očiju od sunca.

CategoryModa