Početak je, kažu, uvijek najgori, a tako je i s trčanjem. Stvoriti naviku trčanja je teško, posebice kada između gledanja filmova ili ispijanja kave s društvom birate trčanje. No, nakon određenog vremena dolazite u stanje kada se proces odvija sam od sebe, pa Vam se ova aktivnost više neće činiti toliko mrska.

Nakon što se konačno odlučite započeti s trčanjem, poželjno bi bilo da posjetite liječnika koji će Vas uputiti na kontrolne preglede srca, pluća, krvnog tlaka i ostale pretrage po potrebi. Ako je sve u redu s Vašim zdravstvenim stanjem, za početak si nabavite prikladnu obuću za trčanje. Naime, tenisice za trčanje mogu biti skuplje nego obične, ali nemojte štedjeti na njima – one su bitne za zdravlje Vaših stopala i koljena tijekom trčanja, pogotovo ako trčite po tvrdim podlogama. Idealne tenisice za trčanje trebale bi biti lagane, fleksibilne na prednjem dijelu, udobne i pružati odgovarajuću potporu.

Najčešća pogreška početnika je prebrzo povećanje kilometraže, što može dovesti do brojnih ozljeda. Za početak krenite s malom kilometražom koju ćete postepeno povećavati. Ovu aktivnost najbolje je započeti kombiniranjem hodanja i trčanja. Dionicama hodanja dodajte kraće dionice trčanja, postupno povećavajući vrijeme trčanja, odnosno neka trčanje bude lagano, tek nešto brže od samog hodanja. U suprotnom ćete brzo doći do umora, pa i odustajanja. Stoga, neka Vam trčanje bude takvo da na kraju pomislite “ovo je za mene jednostavno”, jer manje je ipak više.

Tempo kojim trčite također je vrlo bitna stavka na koju trebate obratiti pažnju. Naime, neki početnici trče daleko iznad svoje aerobne zone i svojih mogućnosti. Ugodan tempo je onaj u kojemu možete nesmetano razgovarati, dah je dubok, ali kontroliran i ne dišete ritmički. Kada dođete do stupnja kada možete trčati 30 minuta bez prestanka, slobodno možete lagano povećati kilometražu i trčati češće. Prije samog trčanja, nemojte zaboraviti na kratko zagrijavanje od desetak minuta, a na kraju i istezanje, koje prevenira ozljede.

Upala mišića sasvim je normalna pojava kada počnete trčati ili kada povećate intenzitet trčanja, ali postoje i određene vrste boli koje ne biste trebali ignorirati. Svaka oštra, tupa ili sijevajuća bol koja se pojavljuje prilikom trčanja, znak je da trebate odmoriti.

Kako i gdje trčati?

Odgovor je jednostavan – trčite prirodno i lagano. Najbitnije od svega jest da držite tijelo uspravnim i da opustite ramena. Ruke također pokrećite naprijed i natrag te ih držite pod kutom od 90 stupnjeva. Tijekom trčanja pripazite da prvo petama gazite podlogu, a zatim srednjim dijelom stopala te nožnim prstima. Pravilno raspoređen kontakt s podlogom bitan je za zdravlje Vaših koljena.

Za mjesto trčanja odredite sami svoju baznu rutu, odnosno ono mjesto gdje ćete se osjećati najugodnije. Šuma, staza za trčanje, park, sportski kompleks ili pak neko zatvoreno mjesto – odlučite sami. Neki više vole trčati na traci za trčanje u teretani, no, većina će se složiti s time da pravo iskustvo trčanja započinje u prirodi!

Stoga, veselite se suncu, prirodi, glazbi koja Vas prati te svakom koraku provedenom u trčanju, jer kako time hranite svoje tijelo, tako hranite i oslobađate svoj duh od raznih stresnih situacija koje nas svakodnevno okružuju.

CategorySavjeti, Trčanje