invalidnost, invalidnost i sport, motivacija, osobe s invaliditetom, sport, teretana, trening, vježbanje

Vježbanje osoba s invaliditetom

Kad je o sportu riječ, hendikepa nema! Osobe s invaliditetom izvrsni su profesionalni sportaši i rekreativci. Njihovi treninzi nisu ništa manje naporniji od treninga osoba bez invaliditeta i njihovi rezultati nisu ništa slabiji. Invalidne osobe koje su uključene u sport trebaju biti primjer svima nama! Njihovo samopouzdanje i energija mogu pomaknuti svjetove i zahvalni smo im na inspiraciji koju nam daju! Takve su osobe, ovisno o invaliditetu, već od najranije dobi uključene u programe vježbanja, bilo da se radi o fizikalnim terapijama u ustanovama ili kod kuće, bilo da se radi o metodama liječenja koje uključuju konstantni pokret. Ali, kada se takva terapija pretvori u stil života, ona rezultira odličnim sportskim rezultatima!

No, što se događa s osobama s invaliditetom koje se ne žele profesionalno baviti sportom, ali bi se željele uključiti u redovne programe vježbanja u teretanama? Zašto su još uvijek teretane za njih tabu i zašto postoji stigma da oni nisu ravnopravni u vježbanju s ostalim ljudima? Nažalost, naše je društvo u tom  području još uvijek zaostalo, ali postoje pojedinci koji vraćaju nadu u bolje sutra i takvih je sve više. Naši kineziolozi sve se više specijaliziraju za ovakve načine vježbanja pa je broj osoba s invaliditetom u našim sportskim ustanovama, teretanama, rekreacijskim parkovima i dvoranama porastao. Ako ste i vi osoba s invaliditetom, a još se niste odlučili na ovaj potez, prije nego krenete odbacite sve predrasude i crne misli. Vaš je moto da možete sve i toga se držite!

Vježbanje i treniranje nije lako nikome, pa neće biti ni vama, ali nemojte odustati. Mali napredak za svakog je velika osobna pobjeda! Nakon što ste se posavjetovali sa svojim liječnikom o svom novom sportskom načinu života, uzmite liječničku dokumentaciju i krenite u obilazak teretana. Ne biste vjerovali, ali postoje teretane i vježbališta prilagođena vama, a postoje i treneri koji će vam pomoći u svemu! Ne bojte se! Savjeti i upute se nalaze svuda, samo se trebate malo raspitati, a kad krenete u to ništa vas više neće zaustaviti. Vaše tijelo i duh će ponovno oživjeti! Dobit ćete snagu i energiju za koju niste ni znali da u vama postoji! Osjećat ćete se i izgledati bolje! Vjerujte nam, bit ćete inspiracija za sve ljude koji vas okružuju jer vježbanje s protezom ili amputacijom određenog uda zaslužuje divljenje! Bitno je da dok vježbate cijelo vrijeme pažljivo slušate trenera, ali i svoje tijelo! Upalama i ozljedama skloni smo svi mi nestrpljivi koji želimo rezultate dobiti preko noći! Strpljenje je ključan faktor svakog procesa, pa tako i ovoga!

Pripremite se na bol i umor mišića i nemojte da vas to obeshrabri! Treninzi u teretani mnogo su zahtjevniji od klasične fizioterapije, a sve te nuspojave su samo znak da su se vaši mišići probudili i da su spremni za akciju. Probudit ćete mišiće za koje niste ni vjerovali da postoje, pa kad nakon nekoliko mjeseci prođu „porođajne muke“ i znojenje u potocima, veselit ćete se svakom novom treningu i na neki način postati ovisni o njemu. Ne dopustite da vas se zbog invaliditeta diskriminira! Kretanje i rekreacija potrebni su svakome, ali za uključivanje u iste potreban je i voljni moment. Stoga, poradite na svojoj odluci da se želite pokrenuti i zdravije živjeti i uputite se u prvu teretanu! Iznenadit će vas koliko sprava zapravo možete koristiti i koliko zabavno vježbanje može biti! Vidimo se u teretani!