Lopta je omiljeni dječji rekvizit koji se može koristiti u vježbama oblikovanja te u različitim poligonima. Idealna je za elementarne i štafetne igre jer traži spretnost, preciznost, okretnost, dinamiku i brzinu.

Vježbe s loptom izvode se na način da se lopta gura, baca, hvata, kotrlja i sl., a pritom se koriste i aktiviraju ne samo mišići ruku i nogu već i ostalih dijelova tijela. Igre s loptom za djecu predškolske dobi utječu na pokretljivost zglobova, na razvoj osjećaja za oblik, elastičnost i inerciju lopte te na razvoj osjećaja za ravnotežu. Lopte su idealni rekviziti jer omogućuju usvajanje i usavršavanje tehnike svih sportskih igara, a ujedno izoštravaju vid i sluh. U radu s djecom koriste se male, velike i srednje lopte izrađene od materijala poput spužve, gume, kože ili plastike. U nastavku teksta donosimo pregled nekih igara s loptom za djecu predškolske dobi.

Ledena baba: igra za djecu mlađe predškolske dobi: Djeca se kreću u određenom prostoru. Jedno dijete lovi ostalu djecu i pritom nosi loptu. Drugo dijete je uhvaćeno ako ga lovac dodirne loptom. U tom slučaju mora ostati stajati u raskoraku sve dok ga neko treće dijete ne odledi na način na se provuče između nogu. Pobjednik je ono dijete koje nije bilo zaleđeno, dok je cilj igre upravo zalediti svu djecu.
Pčelice: igra za djecu mlađe predškolske dobi: pčelice lete po obilježenom prostoru sve dok voditelj u jednom trenutku ne prevrne kanticu sa šarenim lopticama (crvenim, plavim, zelenim i žutim). Tada počinje igra te je cilj što brže skupiti loptice, no zelene loptice ide u zelenu kanticu, plave u plavu itd. Cilj je skupiti sve loptice te ih pravilno po bojama rasporediti u kantice.

Gađanje kotrljajuće lopte: igra za djecu srednje predškolske dobi: svako dijete ima svoju lopticu i stoji u vrsti. Pet metara ispred njih voditelj kotrlja pilates loptu koju djeca nastoje pogoditi. Svako dijete skuplja svoje loptice, vraća se u vrstu i ponavlja gađanje. Pobjednik je ono dijete koje u zadanom vremenu najviše puta pogodi kotrljajuću loptu.

Ledena kugla po crtama: igra za djecu starije predškolske dobi: voditelj rukom vodi ledenu kuglu (pilates loptu) po crtama koje su označene na igralištu i tako lovi djecu. Djeca se smiju bježati krećući se isključivo po istim crtama. U slučaju da ledena kugla dodirne dijete, ono je zaleđeno te staje u raskorak. Odlediti ga može drugo dijete provlačeći se između nogu. Cilj igre je ne dopustiti da se sva djeca zalede.
Promijeni loptu: igra za djecu starije predškolske dobi: u obilježenom prostoru postavljeni su čunjevi koji diktiraju kretanje djece s loptom. Djeca vode nogometnu loptu, košarkašku ili rukometnu i to na način na koji se zapravo vodi pojedina vrsta lopte; nogometna nogom, košarkaška i rukometna rukom no pravilnom tehnikom vođenja. Djeca na znak mijenjaju lopte i nastavljaju ih voditi oko čunjeva. Cilj igre je prepoznati loptu i voditi je odgovarajućom tehnikom.

Igre s loptom važne su za cjelokupni razvoj djeteta, jer kretanjem djeca razvijaju osjetila, kontroliraju svoje tijelo i upoznaju sebe, ali i okolinu u kojoj se nalaze.

CategoryDjeca