igre u snijegu sport djeca moda snijeg sankanje skijanje zimska odjeća obuća

Boravak na svježem zraku idealan je zbog pozitivnog utjecaja na sveukupni psihofizički razvoj djeteta. Na taj se način jača dječji organizam, stvara se određena otpornost te se sprječava širenje infekcija.

Trčkaranje isključivo po dvoranama, sobama i hodnicima u zimskim je mjesecima nedovoljno za zadovoljavanje potreba djece za kretanjem. Česti boravak u zatvorenom prostoru može biti jedan od uzroka bolesti dišnog sustava.

Iz tog je razloga nužno prepoznati važnost boravka na svježem zraku zbog povoljnih učinaka na organizam.
Zima pruža djeci razne mogućnosti za igru i zajedničko druženje. Igrama na snijegu roditelj će upotpuniti svoj odnos s djetetom, a sukladno tome povoljno će utjecati na djetetovo zdravlje i razvoj. Igre na snijegu potaknut će dijete na korištenje mašte i stvaranje kreativnih ideja te će se razvijati njegovo samopouzdanje i motoričke vještine. Zimski mjeseci idealni su za stvaranje božićnih ukrasa: u niske plastične čaše zaledi se sitni predmet kojeg dijete odabere.

To može biti plastična figurica, listići, kamenčići, grančice i sl. U isto se vrijeme s posudicom zaledi i deblja nit konca pomoću koje će se kasnije objesiti nakit. Izvadite led iz posudice i ledenim nakitom ukrasite dvorište. Snijeg je idealan jer se po njemu može pisati i slikati koristeći vodene boje te razne štapiće, kapaljke, kistove i ostale zanimljive alate kojim dijete može osloboditi svoju maštu.

Na pozitivan razvoj djeteta zasigurno će utjecati i kretanje po snijegu: trčanje po netaknutom snijegu te bočno hodanje po snijegu u potpunosti pridonosi razvoju mišića. Omiljena dječja igra odnosi se na utabavanje likova i oblika u snijegu. Svakako je neizostavna izrada snjegovića. Snjegovića možete izraditi tako da u ruci napravite malu grudu snijega koju ćete spustiti na snijeg i kotrljati do željene veličine koja će kasnije predstavljati glavu odnosno trup snjegovića. Kotrljanje povećih gruda može biti i igra za sebe, no natjecateljskog karaktera. Cilj ove igre može biti izvaljati najveću grudu snijega do određene udaljenosti na određenoj površini. Svako će dijete zasigurno uživati baš kao što uživa u svakom doticaju sa snijegom.

Osim izrade snješka, slobodni ste izraditi medu, zeku ili patku. Prilikom izrade likova osigurajte djetetu male lopatice, plastične čaše i slične alate koji će mu olakšati, ali i učiniti igru zabavnijom. Na snijegu možete organizirati i zanimljivu utrku s preponama. Utabajte dio snijega koji će vam predstavljati stazu za trčanje. Na stazi napravite snježne prepreke niže od visine koljena. Igra je idealna metafora kojom se želi predočiti postizanje uspjeha nakon svladavanja zadanih prepreka. U igri dakako mogu sudjelovati i odrasli, jer pad na snijeg ne predstavlja opasnost, već samo dobru zabavu! Snježni nogomet još je jedna zabavna zimska igra!

Morate samo umiješati vodu i boju za hranu u ispranu sprej bocu kojom ćete označiti polja za igru i gol liniju. Napravite dvije ekipe s tri igrača, nabavite loptu i neka nogomet na snijegu započne! Nakon svih aktivnosti opustite se na minutu i srušite raširenih nogu i ruku u snijeg te pokretima oblikujte snježnog anđela. Važno je samo da se ustanete tako što ćete stati u isti otisak koji ste ostavili prije nego što ste legli u snijeg, kako se lik vašeg anđela ne bi uništio.

CategoryDjeca