djeca, Gangam style, ples, teretana, tjelovježba, trening, vježbanje

Djeca kao partneri u tjelovježbi?

Bilo da ste se bavili sportskim aktivnostima ili ne, s dolaskom djece u naš život sve se mijenja iz samog korijena, pa i način vježbanja. Navike koje ste imali prije njih padaju u drugi plan što je i sasvim normalno. Ali, osjećate posljedice novog stila života i to vas pomalo frustrira. Ne želite biti loši roditelji i zapostavljati svoju djecu, ali sve bi dali za jedan dobri stari trening! Strah vas je vašem partneru i natuknuti da biste željeli otići sat-dva u teretanu, pa razbijate glavu pronalazeći način kojim ćete usprkos popunjenom rasporedu i roditeljskim obvezama biti fizički aktivni, ali i odgovorni u svakodnevnim životnom poslovima. Možete odahnuti! U svijetu fitnessa pojavio se novi trend, a to je vježbanje s klincima! Znamo, zvuči nemoguće ali gdje ima volje ima i načina.

Postoje različite faze vježbanja s djecom, a sve ovisi o njihovoj starosti. Prva faza je vježbanje s bebama. U ovoj fazi naravno djeca ne mogu sudjelovati u samom vježbanju, ali mogu biti prisutni. Stavite ih na pod pored sebe dok se istežete ili radite plankove. Količina vježbi u ovoj fazi je ograničena ali svaki trening se pika, pa i onaj dvadesetominutni jer tijelo sve pamti. Internet nudi mnoštvo inspiracija za ovakav tip vježbanja. You-tube je pun kratkih video tutoriala koji vas upućuju kako vježbati s bebačima. Ako su djeca neraspoložena, stavite ih u kolica ili klokanicu, i pravac duga šetnja. Svjež zrak godit će i vama a i vašim najmlađima.  Brzo hodanje isto topi mast.

Druga faza je vježbanje s djecom od 2 do 6 godina i to je već puno teža faza jer su oni tada već pokretni, sve im je interesantno, istražuju, ne mogu se dugo vremena fokusirati na jednu stvar stoga je bitno pratiti njihov ritam. Trčkarajte s njima, penjite se, puno hodajte i na taj način nadomjestite svoj trening jednom novom vrstom fizičke pokretljivosti. Svaka mama će se složiti da je ova faza dovoljno iscrpljujuća i bez treninga, i da dosta energije oduzima samo praćenje naših mališana u njihovim svakodnevnim avanturama. No, jednu vrstu aktivnosti ipak možete primijeniti a da i njima i vama bude zabavno, a to je ples. Raspalite glazbu po kući, Gangam style ni jedno dijete nije ostavio ravnodušnim.

U trećoj fazi od 7 do 11 godina s djecom se već može raditi puno toga. I ova je dobra faza da ih naučite o bitnosti fizičke aktivnosti, sporta i tjelovježbe. U ovoj fazi preporučujemo planinarenje, biciklizam, brzo hodanje, ples i bilo kakvu zajedničku obiteljsku aktivnost. Osim toga dopustite im da i oni vama pokažu što su naučili na tjelesnom u školi ili na nekoj drugoj sportskoj aktivnosti. Djeca previše vremena provode u zatvorenom prostoru, pokažite im magiju boravka na otvorenom.

U tinejdžerskim danima djecu je teško motivirati da vježbaju s vama, jer imaju svoje prijatelje s kojima to rade u školi ili na nekoj drugoj sportskoj aktivnosti. Ali lijepo bi bilo razvijati jedan prijateljski odnos kroz recimo zajedničko trčanje ili planinarenje.

Tjelovježba je bitan dio vašeg zdravlja i kao roditelju komadić vremena koji bi bilo lijepo imati za sebe, ali nekada to nije tako. Vježbanje s djecom je teško i iziskuje veliku prilagodbu, ali je lijep način da se brinete o sebi i prenosite zdrave navike na svoje dijete.