Čarape predstavljaju odjevni predmet koje u hladnom dijelu godine zadržavaju toplinu, a u toplijem dijelu godine sprječavaju pojačano znojenje stopala. Čarape se danas izrađuju u različitim bojama, veličinama, dužinama, detaljima, uzorcima i materijalima.

Postoje i čarape za različite namjene kao što su sportske čarape, medicinske čarape te elegantne čarape za žene koje se nose uz haljine i suknje, poznatije pod nazivom hulahopke ili najlonke.

Postoje i različiti načini označavanja veličina čarapa kao što su centimetri, inči i slično. Debljina najlonskih čarapa, to jest najlonki, označava se u denima. Čarape možemo podijeliti i po dužini. Naime, stopalice prekrivaju samo stopalo te se nose kada ne bi trebale biti vidljive izvan cipela. Čarape do gležnja se najčešće nose, a čarape do koljena ili dokoljenice se koriste tijekom zimskih mjeseci ili kao dio sportske opreme.

Čarape preko koljena, to jest natkoljenice danas se smatraju ženskim odjevnim predmetom, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u vrijeme popularne Pipi Duge Čarape, često su ih nosila i djeca. Najlonske čarape s gaćicama također predstavljaju ženski odjevni predmet, kao i samostojeće čarape od najlona koje dosežu do bedra te često imaju čipkasti završetak. Čarape s halterima su pak ženstveni odjevni predmet koje također sežu do bedra.

Povijest čarapa

Riječ čarapa dolazi od latinske riječi soccus, a koja označava opuštenu, pripijajući papuču. Čarape su se tijekom godina znatno mijenjale. Naime, prve su čarape bile rađene od životinjske kože i vezale su se oko gležnjeva. Stari Grci nosili su čarape od životinjske dlake, a stari Rimljani su bili malo napredniji te su nosili uglavnom kožne i vunene čarape. Oko 1000. godine čarape su koristili samo bogati i imućni ljudi te su se poklanjale plemstvu.

Nakon izuma šivaćeg stroja 1589. godine, čarape su se počele izrađivati čak šest puta brže. Međutim, sve do 1800. godine čarape su se izrađivale i ručno. Izumom najlona 1938. godine došlo je do velikog napretka u izradi čarapa. Naime, čarape su se do tada izrađivale isključivo od vune, svile i pamuka, a s vremenom su nastale i čarape od poliestera, akrilika, polipropilena, spandeksa i sličnih materijala. Zanimljiva činjenica jest da su Kinezi zaslužni za više od 40 posto ukupne svjetske proizvodnje čarapa.

Prednosti i koristi čarapa

Čarape su neizostavni odjevni predmet koji danas nose apsolutno svi – muškarci, žene, djeca pa i male bebe. One održavaju zdravlje nogu te štite naša stopala od smrzavanja tijekom hladnih mjeseci, a tijekom ljetnih dana apsorbiraju znoj i vlagu. S obzirom na bogatu ponudu različitih vrsta čarapa, svake od njih imaju svoje prednosti. Naime, sportske čarape, to jest dokoljenice, idealne su za zadržavanje topline zglobova koja smanjuje rizik od brojnih ozljeda. Stopalice su pak izvrstan izbor prilikom nošenja kratkih hlača, suknje ili haljine. Natkoljenice i čarape s gaćicama nosi svaka poslovna ili moderna žena. One su također jedini način za nošenje suknji i haljina tijekom hladnih mjeseci, a izbor takvih čarapa je zaista bogat. Bilo da je riječ o tankim prozirnim najlonkama, debelim crnim ili pak o šarenim najlonkama, svaka žena može pronaći svoje idealne. Samostojeće čarape i čarape s halterima danas su nešto malo posebnije od ostalih čarapa jer svakoj ženi pružaju jedinstveni osjećaj, samopouzdanje, ženstvenost i elegantnost.

CategoryModa