bez vježbanja, kako biti fit, sport, teretana, trčanje, zdrava prehrana

Željeli bi biti fit, a ne volite vježbati? Jedni ste od onih koji ne vole teretanu, smatraju da je previše gužve i zagušljivo, a sa druge strane niste ni osoba koja planira izdvojiti subotnje prijepodne za trčanje? Zapravo i za vas postoji rješenje, promjenom određenih životnih navika i rutina moguće je biti i ostati fit i bez vježbanja.

Svakako nemojte računati na jednake rezultate koje bi postigli da u isto vrijeme vježbate, ali ostajemo pri ranijoj tvrdnji da je moguće biti fit i bez napornog vježbanja. Za početak trebamo našu dnevnu rutinu učiniti tjelesno aktivnijom, izabrati hobije koji zahtijevaju više kretanja i svakako pripaziti ozbiljnije na namirnice koje unosimo u organizam i na njihovu količinu. Stoga krenimo detaljnije u plan kako ostati fit bez vježbanja. Počevši prvo od naše dnevne rutine, samog izlaska iz zgrade kada idemo na posao da umjesto lifta koristimo stepenice i istu promjenu napravimo i na poslu. Ukoliko imamo priliku bio bi dobro da neki dio puta i hodamo, a još bolja opcija kada zamijenimo vožnju na posao autom, onom na biciklu. Ukoliko niste ni osoba od vožnje biciklom, javni transport zahtjeva više potrošnje kalorija od vožnje osobnog automobila, pa razmislite i o toj rezervnoj opciji. Zapravo promjena dnevne rutine, pa i one poslovne uz to svodi se na smanjenje sjedilačkog načina života na minimum koji moramo, pa stoga ako smo cijeli dan na poslu proveli sjedeći za kompjuterom, valjalo bi iskoristiti slobodno vrijeme za neku šetnju ili hobi koji bi nas natjerao da se krećemo, primjerice uređivanje vrta. Samom šetnjom i uređivanjem vrta dotakli smo se i hobija koji zahtijevaju više kretanja, a tu bi se moglo uračunati i šetnja psa ili druženje sa djecom u parku, što su dodatne dvije aktivnosti koje iziskuju nešto veću potrošnju kalorija.

Nadalje dolazimo do jednako bitnog dijela, a to je vaš način prehrane. Bez ozbiljnog pristupa ovom aspektu vašeg života praktički je nemoguće laganim aktivnostima nadoknaditi prekomjeran unos kalorija ili unos ne adekvatnih namirnica koje se pretvaraju u masne naslage. Prvenstveno vaša prehrana trebala bi sadržavati širok spektar različitog voća i povrća. Voće i povrće su prije svega zdrave namirnice i osiguravaju unos dobre hranljive materije u tijelo, plus ove namirnice daju manje kalorija uz osjećaj sitosti i ne stvaraju potrebu za dodatnim unosom hrane u organizam. Nadalje treba pripaziti na izvore hrane iz kojih unosimo ugljikohidrate i na samu količinu ugljikohidrata koje unosimo. Za ostati fit unos ugljikohidrata i njihov omjer u našoj ukupnoj prehrani ne bi smio prelaziti 30%. A namirnice iz kojih unosimo ugljikohidrate, osim ranije spomenutog povrća koje sadrži jako hranljive ugljikohidrate, su tjestenina napravljena od cjelozrnatog brašna ili kruh od istoga.

Dalje dolazimo do ostala dva nutrijenta koja čine našu prehranu, a to su proteini i masti. Unos proteina svakako trebamo povećati, pa izbor mahunarki, opet toliko spominjanog povrća, možemo kombinirati sa povećanim unosom proteina iz primjerice pilećih prsa, koje su idealan izbor čistih proteina. Što se tiče ozloglašenih masti, bez kojih btw. nema zdrave ishrane, u ovom planu prehrane svakako treba izbjegavati zasićene masti, a orijentirati se na one zdrave opcije. Izvor zdravih masnih kiselina dolazi iz ribe koja i uz to odličan izvor proteina, a bitno je i dodati masne kiseline koje dolaze iz orašastih plodova koji su i dobra zamjena za nezdrave grickalice.

Za kraj priče o ulozi prehrane u biti fit bez vježbanja, pripazite na veličinu obroka i pokušajte jesti češće manje porcije što ubrzava metabolizam  i pomaže našemu cilju. A oni malo ozbiljniji mogu i mjeriti unos kalorija tijekom dana i usporediti ga sa projiciranom potrošnjom istih tijekom dana.